בימי המצור על ירושלים בתש"ח אילתרו האמהות והכינו לבני הבית מטעמים .
מצ"ב מתכוני מצור שנתרמו למוזיאון ע"י בנותיהן של אותן אמהות מסורות:
קציצות חובזה של חיה בלה פלדמן (מפי בתה חנה לודמיר):
חלטו את עלי החובזה. קצצו,הוסיפו ביצה, 2 כפות קמח, תבלינים ומעט שמן.
מערבבים היטב עד לקבלת עיסה חלקה.
לבבו לביבות וטגנו.
בסיר נפרד הרתיחו מיץ לימון,מים, מלח ,שום ופלפל. בשלו את הלביבות במשך כרבע שעה ברוטב הלימון.
גפילטע פיש של חיה בלה פלדמן (מפי בתה חנה לודמיר):
הכינו מביצים קשות וקמח מצה. יצרו קציצות מאורכות ובישלו ברוטב הרגיל של הגפילטעפיש.
מתכונים מימי הצנע והמצור ממטבחה של חנה רוזה גרינברג ז"ל מפי בתה חיה מלכה נתנזון תבדל"א :
קציצות חובזה:
רוחצים עלי חובזה ,מוסיפים סולת,לחם יבש המטוגן במעט שמן,ובצל.מטגנים ומגישים.
אפשרות נוספת:ליצור כופתאות ולבשל ברוטב עגבניות.
בורקס במילוי חובזה:
הכינה מבצק עלים ביתי (מלח,מים,קמח ,סולת ביצים וכף חומץ) בורקס.
מילאה בעיסה של חובזה,גבינה צפתית ובצל מטוגן)."אפתה" במחבת על אש נמוכה.
ליל הסדר: גפילטע פיש מביצים
הסיפור שמאחורי הקלעים:
בליל הסדר תש"ח הגיעו לבית משפחת גרינברג חברי אצ"ל שגרו מחוץ לרובע,בדרכם לסדר המרכזי שנערך ללוחמים.
הם הופתעו לראות על השולחן את הגפילטע פיש המסורתי.
הבריטים שעדיין שלטו בארץ דאגו להעביר כ-2 פעמים בשבוע אספקה של מזון לרובע הנצור (תפוחי אדמה,ביצים,בצלים,וכ"ו).
מסתבר שהאם טרחה והכינה גפילטע פיש המבוסס על ביצים.
היא ערבבה ביצים קשות,בצל מטוגן,ביצים טריות,קמח מצות,מלח,סוכר ופלפל שחור.הכינה כדורי "דגים".בשלה בסיר. לקישוט הוסיפה את עיגולי הגזר.
מתכוני מצור של הגב' נזימה שושלב ז"ל (אמא של פנינה שרון תבדל"א)
שקשוקת חובזה:
שוטפים עלים של חובזה היטב.קוצצים. מטגנים בקוקוס (קבלו גוש קוקוס לטיגון במקום שמן) בצל.
מערבבים אבקת ביצים עם מעט מים,מוסיפים את העלים הקצוצים לאבקת הביצים.
מוסיפים את התערובת על הבצל המטוגן ומערבבים ,כך שמתקבלת מעין שקשוקה ריחנית.